Het verhaal van Marco Polo

(11) Dingen in China waar Marco Polo zich over verbaasde:

Papiergeld
Buitenlandse handelaren die in China wilden handeldrijven moesten hun goud en zilver in leveren bij de grens, in ruil voor briefjes met dezelfde waarde. Die briefjes, met speciale stempels die de echtheid garanderen, zijn het eerste papiergeld. Ook binnen China wilde Kublai dat de mensen zoveel mogelijk van dit papiergeld gebruikten voor de handel. Papiergeld kende Marco Polo niet (de boekdrukkunst was nog niet eens uitgevonden in Europa) en hij verbaasde zich er erg over.
Posterijen- de Jam
De jam was een netwerk van boodschappers zodat ook de buitenposten snel orders konden ontvangen. Omdat het Mongoolse rijk zo vreselijk groot was, was het belangrijk dat nieuws en opdrachten zo snel mogelijk werden doorgegeven. Hiervoor hadden de Mongoolse heersers de al bestaande organisatie flink uitgebreid. Het wegennet was opgeknapt en vergroot. Er waren mensen aangewezen die er op toe moesten zien dat ze in goede staat bleven. Op regelmatige afstand waren bomen geplant langs de wegen. In streken waar geen bomen groeien geven stapels stenen langs de weg aan waar de weg precies loopt. Over het hele rijk verspreid waren halteplaatsen voor boodschappers met veel snelle paarden, hier konden boodschappers van paard wisselen.
Steenkool
De Chinezen gebruikten steenkool als brandstof. Marco Polo beschouwde de brandende stenen als een groot wonder. Steenkool werden trouwens in die tijd ook al gebruikt in het noorden van Europa. Maar Marco, als Venetiaan, had ze nog nooit gezien.

 

SLUIT
VERHAAL

VERDER
naar (12) De terugreis van Marco Polo over zee...