Voordat Zeus met Hera trouwde trok hij veel op met de Titaanse Metis. Ze was heel verstandig (haar naam betekent dan ook "voorzichtigheid, wijsheid") en gaf Zeus vaak goede raad.
Gaia, moeder Aarde, voorspelde Zeus echter dat zijn geliefde Metis eerst een dochter zou krijgen en daarna een zoon die Zeus van de troon zou stoten, zoals Zeus met zijn vader Cronos gedaan had en Cronos weer met zijn vader, Uranos.
Op het moment van de voorspelling was Metis al zwanger. Zeus nam het zekere voor het onzekere. Hij riep zijn minnares bij zich at de reuzin zonder aarzelen op. Sindsdien gaf ze Zeus haar goede raad vanuit zijn buik.

Op een dag, terwijl hij een wandeling maakte op de oevers van het Triton meer, werd Zeus overvallen door een barstende hoofdpijn. De pijn werd onverdraaglijk, Zeus brulde het uit! Hermes kwam toegesneld. Hij zag onmiddelijk wat er aan de hand was en haalde Hefaistos, de smid der goden, erbij. Met een hamer en een beitel kliefde Hefaistos het hoofd van Zeus, dat inmiddels op springen stond, vakkundig open.
Tot ieders verbazing stapte er een mooie jonge vrouw uit het hoofd van Zeus. Ze was gewapend met een speer en een schild en droeg een soldatenhelm. Zo werd Athene, de godin van wijsheid en oorlog, de dochter van Metis en Zeus, geboren.

De geboorte van Athene