foto's & reisverslag Zuid-Frankrijk

op vakantie in de Provence, aan de kust bij Perpignan en in de Pyreneëen
het volledige reisverslag

(of klik hier voor het overzicht van de vakantie per streek)

 

Zaterdag 22 juli

Na twee dagen rijden zijn we aangekomen bij Chateau Senaud, nog niet onze definitieve bestemming, maar de vakantie begint hier want we blijken vlakbij het Palais Ideal van postbode Cheval te zitten. We hebben tijd genoeg om dit fantasievolle 19e eeuwse bouwsel (wat zowel aan Gaudi als aan Indo-Chinese tempels doet denken) te bekijken voor we de laatste paar uur naar onze bestemming, St Remy-de-Provence rijden.

 


Zondag 23 juli

De eerste echte vakantiedag. We gaan naar Avignon waar het festival van Avignon deze weken plaatsvindt. We werpen ook een blik op de beroemde brug en gaan naar het Palais du Papes (foto boven) en naar het Musée Cavadon.

 

 

Maandag 24 juli

Vandaag gaan we naar Montpellier waar Nico's zus woont.Aan het eind van de middag gaan we zwemmen onder de Romeinse Pont du Gard. (Eva doet bommetje in de rivier - zouden de Romeinen dat ook al gedaan hebben?)

 

Dinsdag 25 juli

Het lijkt een rustige dag te worden, 's ochtends gaan we naar het dorpje St-Remy-de-Provence (foto boven) dat aan de camping grenst, o.a. naar het Musée des Aromes waar allerlei soorten parfums van o.a. lavendel wordt gemaakt (er liggen echt bossen lavendel bij de ingang !).
Het is te heet om de rest van de dag op de camping te blijven. We gaan naar de abdij van St. Michel-de-Frigolet (foto onder).

 

...en daarna nog naar het kasteel van René de Goede in Tarascon (waarin moderne objecten zijn tentoongesteld - foto boven) en op de terugweg rijden we langs het romantische Les Baux in het avondlicht (foto onder). 

 


Woensdag 26 juli

Om de hitte te ontvluchten gaan we de grotten in. Het is best een eind rijden naar de Grotte des Demoiselles (grot van de elven - foto boven). Maar erg mooi.
Vervolgens gaan we nog via de oude pelgrimskerk van Guilhelm le Désert naar de Grotte de Clamouse (foto rechtsonder).

Daarna gaan we nog naar Avignon om te proberen een mooi foto van Avignon bij avond te maken (wat niet erg lukt - zie onder). Het festival is nog in volle gang. We kunnen pas naar huis als Eva niet meer misselijk is van de draaimolen.

 

Donderdag 27 juli

Vandaag gaan we naar de Luberon. We beginnen in het bergdorpje Gordes (foto boven), vervolgens gaan we naar de even verderop in de lavendelvelden gelegen Abbaye de Senanque (foto onder).
Daarna gaan we naar de okergroeven van Roussillon (foto rechtsboven) en tenslotte nog heel even (want we willen terug zijn voor het zwembad dicht is) naar het cederwoud van Bonnieux (foto rechtsonder).

 


 

Vrijdag 28 juli

Vandaag bezoeken we de Romeinse ruines van Glanum, aan de zuidkant van St. Rémy en het Hospice de St. Paul waar Vincent van Gogh een tijd opgenomen is geweest (foto onder: de kamer van Van Gogh). Hij heeft er in een paar maanden tijd tientallen schilderijen geschilderd. Op de foto rechts een schilderij en de plaats waar deze zou zijn geschilderd. Op de achtergrond de Alpilles, die zie je hier aldoor op de achtergrond - mooi!

Daarna gaan we naar Arles, ook een leuke stad, onder andere bekend vanwege zijn arena (foto onder -> achter de huizen)....
...maar wij hebben er vooral heel lekkere crepes gegeten!

 

Zaterdag 29 juli

Vandaag gaan we naar de volgende camping:
"Ma Prairie" in Canet-en-Rousillon, tussen Perpignan en het strand. Op de achtergrond zie je steeds de Pyreneeen. (foto rechts - genomen vanuit de auto), op de voorgrond de wijnvelden van Rousillon.

 

Zondag 30 juli

Onze eerste excursie is naar het "Reserve Africaine de Sigean", een groot safaripark niet ver van de camping. Het landschap lijkt inderdaad op dat van de Afrikaanse savanne. De dieren (niet allemaal uit Afrika - zie foto) liggen er uitgeblust bij in de hitte.
Aan het eind van de middag gaan we nog even naar het strand (foto onder).

Maandag 31 juli

Vandaag gaan we de bergen in, we gaan naar het kasteel (=de ruïne) van Peyrepertuse, een oud Katharenbolwerk in Ariège.
De rit er naartoe is erg mooi, onderweg zien we dorpjes tegen de helling aangeplakt, zoals Cucugnan (foto hiernaast - met molen) waar we gaan koffie drinken.

Het kasteel van Peyrepertuse is via een rotsachtig pad (foto boven) te bereiken. Vanuit het bovenste deel van het kasteel, waarvoor je nog een lange trap op moet, heb je uitzicht op het onderste deel (foto rechtsonder).

 

Dinsdag 1 augustus

Het is maar een uurtje rijden naar Figueres in Spanje waar het Theatermuseum van Dali staat.
Het is een wonderlijk museum, ook leuk voor de kinderen en de bijbehorende juwelententoonstelling maakt ook veel indruk op ze. (Foto rechts: Nico en Eva onder een Dali, foto rechtsonder: Eva en Dali)

 


De dag is nog niet voorbij....
...via de kronkelige kustweg lang de Côte Vermeille (de Vermiljoenkust - vanwege de diepblauwe kleur).....

 ........komen we aan in het schilderachtige Collioure (het is zo schilderachtig dat ze lijsten hebben klaargezet.......)

Woensdag 2 augustus

Vandaag belooft het iets koeler te worden (33° i.p.v. de 37° die het al sinds we in Frankrijk zijn is), het is ook onze laatste dag hier aan de kust van Rousillon.
's Ochtens nemen we de tijd voor het strand.
(Foto rechts: op de achtergrond de Pyreneeen !)

 

en 's middags bezoeken we Perpignan, de stad ligt vlakbij maar we hadden nog geen tijd om er naar toe te gaan.
Op het dak van de burcht van Perpignan, het "Palais du Roi de Mallorca", staat een overzicht van wat je allemaal kan zien. O.a. het silhouet van de katharenburcht van Queribus die niet ver van die van Peyrepertuse ligt (Eva en Roos staan er op de foto met de rug naar toe).
In de bijbehorende kapel oude beelden zoals deze ruiter.

 

Donderdag 3 augustus

Midden in de nacht worden we wakker: het regent! Voor het eerst sinds weken.
's Ochtends is het nog wat harder gaan regenen, we vertrekken pas als het droog is. We hoeven niet ver.
Onze volgende camping is "Les Sapins" in Camurac, een dorp in de Pyreneeen, niet ver van Ax-les-Thermes. We rijden de D117 af tot even voorbij Quillan en dan slaan we af naar het zuiden. Het blijft regenachtig maar de weg is erg mooi.
Op de foto rechts een cicade, in Zuid-Frankrijk hoorde je die aldoor en overal. In de Pyreneeen hebben we er geen meer gezien.
Foto onder: Eva en Roos komen 's ochtends uit hun tent
(na een koude nacht)

 

 

 

Vrijdag 4 augustus

Vanaf de camping kun je Montaillou (van het boek over de Katharen) zien liggen (foto boven) met de ruïne erboven. 's Middags maken we er een mooie wandeling naar toe.
Roos probeert steeds krekels te vangen.

 

Zaterdag 5 augustus

Vandaag gaan we naar de vesting Carcassonne, nog best een eind rijden vanaf Camurac. Het is commercieel maar toch ook wel erg mooi. Een hoogtepunt is het riddertoernooi dat we 's middags bijwonen (foto rechts).
Op de foto rechtsonder Roos en Eva op de "lices", tussen de binnen- en buitenmuren van Carcassonne.

 

 

Zondag 6 augustus

We gaan nu zuidwaarts, wat dieper de Pyreneeen (foto links) in, via een lange kronkelweg door Ax-les Thermes en Luzenac naar Lordat, waar om 12 uur in (weer) een oude Katharenruïne een roofvogelshow wordt gegeven. We zijn bijna op tijd, hijgend komen we aan. Het is een leuke show, Roos krijgt nog een vogel op haar hoofd en we leren hoe aasgieren er uit de verte (banaanvormige vleugels) en van dichtbij (eng) uitzien.
Terug nemen we een heel smal weggetje via Bestiac naar de Col de Marmare.

 

Maandag 7augustus

Vanochtend is het markt in Mirepoix, een bastide met prachtige huisjes die over het marktplein hangen. Volgens de gidsen is het leuk om op de maandag marktdag naar Mirepoix te gaan. Volgens ons kun je juist beter op een andere dag gaan, de markt staat het moois van de stad eigenlijk een beetje in de weg.


 

's Middags maken we onze laatste wandeling. We hebben besloten, zoals gewoonlijk (dus potentiele inbrekers opgepast), een dag eerder naar huis te gaan (de volgende dag wordt toch weer regen voorspeld).

Nu dus nog een wandeling, vanuit het dorpje Comus (foto boven), vlakbij Camurac, naar de Col de la Gargante (1352 m.), via een oude route die vroeger door de predikers van de Katharen is gebruikt. Ook dit is weer een prachtige wandeling, onder andere door een kudde koeien (geen foto - Nico heeft het op video: "Gaan jullie maar vast vooruit dan ga ik het filmen...").

 

   

Dinsdag 8 augustus en woensdag 9 augustus

We rijden in 2 dagen naar huis, na een overnachting in Orleans. Weer een leuke vakantie gehad (zie www.outoftheblue.nl voor een paar andere - ook met veel leuke foto's)